Als ik gekonfijte sinaasappelschil proef, denk ik gelijk aan Kerstmis. In Nederland is het niet bij iedereen een hele bekende smaak, maar in Duitsland en Engeland wordt het ruimhartig gebruikt in kerstgebak. Lekker, en helemaal niet moeilijk te maken! Ter voorbereiding op een smakelijke kerst laat ik jullie alvast zien, hoe je het zelf op een makkelijke manier kunt maken.
In de eeuwen voor massale fruitteelt onder glas en intensieve import uit den verre was er in de wintermaanden in Noordwest-Europa geen vers fruit te verkrijgen. Als je mazzel had, had je nog wat lang houdbare appels en (stoof)peertjes in de kelder – maar voor zoete, fruitige smaken moest men het hebben van jam en ingemaakte en gekonfijte vruchten.
Het is dus geen wonder dat gekonfijte sinaasappelschil mij dus aan Kerstmis doet denken, omdat deze smaak nu eenmaal in de maand december voorhanden was. Maar dat wil niet zeggen, dat gekonfijte sinaasappelschil enkel en alleen in de wintermaanden gebruikt werd. Juist door de lange houdbaarheid van gesuikerde vruchten was het – in ieder geval in victoriaans Engeland – een populair product om het hele jaar door te gebruiken. Je kon het kopen bij de banketbakker, en het was niet goedkoop. Echt een smaakmaker voor een feestelijke gelegenheid, dus.
Vele gebakjes en puddings werden ermee op smaak gebracht; van de recepten die ik tot nu toe gemaakt heb – bijvoorbeeld London buns, Christmas pudding, queen cakes, chocolade-broodpudding – bevatten (optioneel) gekonfijte sinaasappelschil. Ik ben inmiddels echt fan!
En zo maak je het:
Ingrediënten voor ca. 150 gram gekonfijte sinaasappelschil:
- 2 (biologische) handsinaasappels (bijvoorbeeld navelsinaasappels)
- 120 milliliter water
- 200 gram suiker
Bereidingswijze:
Een tip van tevoren: Koop je sinaasappels vers en niet te lang van tevoren. Je wilt tenslotte niet dat het velletje al een beetje verschrompeld is. Boen de sinaasappels met lauwwarm water, en droog ze goed af. Neem een sinaasappel, en snijd de boven- en onderkant eraf.
Het is de bedoeling dat je de schil er met zo min mogelijk van de witte binnenkant afhaalt. Een beetje wit is niet erg, maar het is wat bitter. Maak 4 tot 6 inkepingen in de sinaasappel en pel hem.
Haal eventueel nog wat extra wit van de binnenkant af. Snijd de schil in reepjes.
Doe de schillen in een pan en vul deze met een laagje water, zodat de schillen net onder staan. Breng het geheel aan de kook. Kook de schil 1 minuut, en giet daarna het water het af. Dit proces herhaal je nog twee keer.
Zet de schillen even weg in een apart schaaltje. Nu ga je een suikersiroop maken. Zet 120 milliliter water met de suiker op, roer goed, en laat het gedurende 8 minuten doorkoken op middelhoog vuur met het deksel op de pan. Zorg dat de suiker goed oplost door af en toe te roeren.
Voeg de sinaasappelschil aan de siroop toe en laat het geheel met het deksel op de pan gedurende 45 tot 60 minuten koken. De sinaasappelschillen zullen ongeveer droogkoken; dat hoort zo. Uiteindelijk zien de schillen glanzend uit.
Bekleed een ovenplaat met bakpapier, en zet er een ovenbestendig bakrek met smalle gleuven op. Leg hier voorzichtig de sinaasappelschillen op. Laat de schillen drogen in een heteluchtoven die verwarmd is op 50 graden. Laat de deur van de oven op een kiertje staan. Het drogen duurt minimaal 2 uur. Je kunt er ook voor kiezen om geen oven te gebruiken door de schillen gedurende 24 uur aan de lucht te laten drogen.
De gekonfijte sinaasappelschil kun je goed in de koelkast bewaren in een luchtdicht afgesloten bakje. Zo kun je alvast iets van je kerstgebak voorbereiden. Als je ze tenminste niet opsnoept…
Ik heb van een familielid geleerd hoe ik deze gekonfijte sinaasappelschillen moest maken. Eerst dacht ik dat het veel werk zou zijn, maar mijn eerste poging viel echt mee. En wow, wat een verschil maken de zelfgemaakte sinaasappelschillen voor mijn baksels! Daar kan – hoe gemakkelijk ook – geen bakje uit de winkel tegenop. Wat mij betreft is dit recept dus zeker voor herhaling vatbaar, en ik nodig jullie van harte uit om het ook te proberen.
It’s tea o’clock! Een lekker basic zwarte thee, met daarin wat van de overgebleven suikersiroop uit de pan. Yum!
Wat een heerlijk recept! Het is zeker lekkerder en leuker om dit zelf te maken.
Dank je! Ik kan het je zeker aanraden.
Dit receptidee kende ik helemaal niet, maar het ziet er heel smaakvol (en mooi) uit! Ook echt een leuke manier om je kerstdiner een uniek (Engels) tintje te geven!
Ik geloof dat het in de Nederlandse keuken inderdaad niet zo veel voorkomt. Wij doen eerder sukade in onze kerstbroden. Maar eigenlijk kun je het daarmee – een beetje – vergelijken.
ik heb het recept voor geconfijte sinaasappel schilletjes gehaald uit het “Nieuwe Kookboek” 18e druk. Kleine stukjes i.p.v. de langwerpige, maar smaak zal wel hetzelfde zijn als jouw recept.
Dus toch uit een oud Nederlands kookboek, wat leuk! Ik vind het makkelijker om reepjes te maken; en voor het meeste gebak snijd ik ze dan alsnog klein. ‘Reepjes’ drogen wat handiger op een rek, vind ik.
Dankjewel! Had het vroeger wel eens gemaakt en vind nu dit recept, helder en uitnodigend om vandaag weer te maken voor de kerstcake. Fijne feestdagen!