VICTORIA seizoen 3 – 1: Feodora, revoluties, en Lord Palmerston

Hebben jullie ook weer vol spanning naar de eerste aflevering van seizoen 3 van de serie VICTORIA gekeken? Ik wel, al had ik het seizoen stiekem al wat eerder kunnen kijken. Maar bij mij blijven er na het kijken vaak ook vragen hangen. Dan vraag ik me bijvoorbeeld af, of alles destijds echt helemaal zo gebeurd is, of dat de makers van de serie het verhaal wat hebben verfraaid. Vanaf vandaag praat ik jullie na elke uitzending op NPO 2 bij over de nieuwste aflevering!

Let op: Spoiler Alert voor aflevering 1!

In deze eerste aflevering, Uneasy Lies the Head that Wears the Crown, zien we Victoria en Albert terug in het spannende jaar 1848. Het is onrustig in Europa door de opkomst van revolutionaire bewegingen in verschillende landen. Ook in Engeland is het onrustig, en de zogenoemde ‘Chartists’ bereiken zelfs de drempel van Buckingham Palace. Daarnaast duikt als totale verrassing Victoria’s halfzus Feodora op, die gevlucht is voor de revolutionairen in haar thuisstaatje.

serie-victoria-seizoen-drie-collage-rood

Seizoen 3 van VICTORIA is begonnen! © Compilatie door My inner Victorian.

Had Koningin Victoria echt een halfzus?

Ja, Feodora was een dochter uit het eerste huwelijk van Victoria’s moeder, en ze was ongeveer twaalf jaar ouder dan Victoria. Feodora verhuisde in 1819 met haar moeder en stiefvader, de Hertog van Kent, mee naar Engeland. Victoria groeide dus op met haar oudere zus, en had een hechte band met haar. Net als Victoria leed Feodora echter onder haar opvoeding binnen het strenge Kensington-systeem, en daarom wilde ze graag vroeg trouwen om maar het huis uit te kunnen zijn. Victoria miste haar zus vreselijk, maar dit leidde niet tot verwijdering. De zussen zouden elkaar gedurende hun leven honderden brieven schrijven, en de twee zagen elkaar ook wel eens in Engeland of in Duitsland, waar Feodora na haar huwelijk ging wonen.

victoria-seizoen-drie-prinses-feodora-van-leiningen

Fotoportret van Prinses Feodora van Hohenlohe-Langenburg, genomen in de tuinen van Osborne House, circa 1859. Foto door Frances Sally Day. Feodora was hier 52 jaar oud. De makers van de serie hebben Kate Fleetwood geweldig gecast als Victoria’s halfzus. Bron: Wikimedia Commons [Publiek domein].

De serie VICTORIA permitteert zich dus wel wat dichterlijke vrijheden. Het is niet zo dat Feodora en haar zwager Albert elkaar in 1848 nog nooit ontmoet hadden, of dat Feodora niet op de hoogte was van het aantal kinderen van haar zus. Maar de komst van Feodora biedt wel een welkome afleiding voor het plot. Om zomaar, zonder man en kinderen, en zonder geld op de stoep van Koningin Victoria te staan is natuurlijk een aantrekkelijke wending, met allerlei mogelijkheden voor spanning en sensatie…

Wat is er gebeurd met de Hertogin van Buccleuch en haar nichtje Wilhelmina Coke?

In het vorige seizoen vond ik de jonge hofdame Wilhelmina Coke zo’n sympathiek personage. Aan het einde werd ze ten huwelijk gevraagd door Lord Alfred. Het is echter de vraag of we haar terug gaan zien, want anno 1848 heeft Koningin Victoria haar hofdames weer eens moeten vervangen door een verandering van regering. De Hertogin van Buccleuch is dus geen Mistress of the Robe meer, en woont niet meer met haar nichtje op het paleis. Als we Wilhelmina dus terugzien, dan is het alleen als verloofde of echtgenote van Lord Alfred.

Was 1848 echt zo’n gevaarlijk jaar voor koningen?

Ja, door een golf van politieke onrust in het voorjaar van 1848 werd in verschillende landen de monarchie omvergeworpen, terwijl in andere landen de regerende aristocratie gedwongen werd om afstand doen van bepaalde alleenrechten. Dit was onder andere het geval in Frankrijk, Oostenrijk, Italië, de Duitse staten en Denemarken, en ook in Nederland nam Willem II uit voorzorg een sterk hervormde grondwet aan, om erger te voorkomen.

victoria-seizoen-drie-revoluties-1848-wenen

Barricade bei der Universität am 26ten Mai 1848 in Wien, ingekleurde steendruk door Franz Werner in 1848. In maart van dat jaar bundelden 6000 Weense studenten hun krachten in het Academische Legioen, om te demonstreren voor burgerrechten en het recht op een vrije pers in keizerlijk Oostenrijk. Zoals hier duidelijk te zien is aan de vlaggen waren de studenten bovendien voorstanders van de oprichting van één Duitse volksstaat. Dat Duitsland zou nog zo’n twintig jaar op zich laten wachten, maar dan in een afgeslankte vorm, zonder Oostenrijk. Bron: Wikimedia Commons [Publiek domein].

Het is dan ook niet verbazingwekkend dat ook in Engeland de roep om bredere inspraak voor het volk steeds luider werd – mede door de armoede en honger die vele onderdanen in de jaren 1840 hadden gekend. Voor Victoria en Albert werd het dus ook een penibele situatie; maar het mag geen spoiler heten dan een revolutie in Groot-Brittannië het niet gered heeft.

Wie was Lord Palmerston? Lag hij echt met de koningin overhoop?

In deze eerste aflevering worden we voorgesteld aan een nieuwe, raadselachtige speler aan het koninklijk hof: Lord Palmerston. De nieuwe minister van Buitenlandse Zaken is charmant, charismatisch, en lijkt bijzonder veel invloed op premier Lord Russell te hebben, die duidelijk met de populaire minister in het haar zit. De eigenzinnige Palmerston is ook voor Victoria en Albert volkomen onbeheersbaar. Dit is bijvoorbeeld het geval, wanneer de minister op eigen houtje de nieuwe revolutionaire regering in Parijs feliciteert met haar optreden – en dat terwijl de Franse koning Lodewijk Philips net naar zijn Britse collega-vorsten is gevlucht!

victoria-seizoen-drie-lord-palmerston

Henry John Temple, 3rd Viscount Palmerston, schilderij door Thomas Heaphy, gemaakt in 1802. In het jaar waarin dit flamboyante portret van Palmerston werd vervaardigd was hij nog maar 18 jaar oud. Bron: Wikimedia Commons [Publiek domein].

Maar wie was die Lord Palmerston eigenlijk, en had Koningin Victoria in het echt ook zo veel met haar minister te stellen? Tsja, daar lijkt het wel op. Henry John Temple – zo heette de derde Viscount Palmerston voluit – was in 1848 bepaald geen nieuwkomertje. De serie zet hem zo’n 20 jaar jonger neer dan hij op dat moment in werkelijkheid was, en hij had al veel politieke ervaring opgedaan in eerdere kabinetten. Hij was dus zeker geen onbekende voor Victoria, wat hun eerste ontmoeting in deze aflevering fictief maakt. Wel had de echte Palmerston een soortgelijke reputatie als eigenzinnig staatsman; zijn onhebbelijke, opruiende houding leverde hem de bijnaam ‘Lord Pumice Stone’ op – Lord Puimsteen, dus. Victoria en Albert zelf noemden hem ‘Pilgerstein’. Hij heeft een aantal opmerkelijke politieke manoeuvres op zijn naam staan, die ik beter nog niet kan verraden.

Met Feodora en Lord Palmerston aan boord belooft seizoen drie wederom een spannend seizoen van VICTORIA te worden! Wat vonden jullie van de eerste aflevering?

Tijd voor thee. Ik neem een klassieke English blend.

Benieuwd naar de andere afleveringen? Lees dan:
VICTORIA seizoen 3 – 1: Feodora, revoluties, en Lord Palmerston
VICTORIA seizoen 3 – 2: Chartists, op de vlucht, en Francatelli

VICTORIA seizoen 3 – 3: Osborne House, opvoedingsperikelen, en de hertogin van Monmouth
VICTORIA seizoen 3 – 4: Ruzie, Cholera, en Florence Nightingale
VICTORIA seizoen 3 – 5: Ierland, Lord en Lady Palmerston en Berties leraar
VICTORIA seizoen 3 – 6: Feodora als koningin, privétekeningen, en Berties schedel
VICTORIA seizoen 3 – 7: Sophie in het nauw, afscheid van Wellington, en Palmerstons plan
VICTORIA seizoen 3 – 8: Heidi en Napoleon III, Feodora en Victoria, en Albert en zijn Great Exhibition


Voor het schrijven van dit blog heb ik de volgende bronnen geraadpleegd:
Julia Baird: Victoria, the Queen – An intimate biography of the woman who ruled an empire (2016).
Helen Rappaport: Queen Victoria – A Biographical Companion (2003).
A.N. Wilson: Victoria – A Life (2014).
Lucy Worsley: Queen Victoria – Daughter, Wife, Mother, Widow (2018).

13 gedachten over “VICTORIA seizoen 3 – 1: Feodora, revoluties, en Lord Palmerston

  1. Riet en ik kunnen bijna niet wachten op de volgende aflevering (hoewel we al bijna alle biografien over Victoria hebben gelezen,) maar een tv-serie is altijd zeer leuk. Ben nu zelf bezig om de biografie over Leopold 1 te lezen. Riet leest de biografie over “Bertie”. Groet van Thom

    • Bijzonder graag gedaan, Thom. Wat leuk dat jullie dit seizoen ook weer aan de buis gekluisterd zijn. Het is toch altijd weer spannend welke keuzes ze maken bij zo’n hoogwaardige serie. Ik heb natuurlijk zelf ook al veel gelezen, maar een biografie over ‘Uncle’ Leopold mis ik nog. Bedankt voor de tip, en graag tot morgen!

  2. Ha, de waarheid over Victoria en Feodora en Lord ‘Pilgerstein’ Ik vroeg het me al af en word nu op mijn wenken bediend! ☺ Dank u.
    Mij irriteert het dan weer dat er in heel Engeland niemand is die had kunnen zeggen hoe Langenburg goed wordt uitgesproken, niet met die Franse gue-klank in het midden. Engelsen en Amerikanen filmmakers hebben daar een patent op, op het fout uitspreken van namen in de veronderstelling dat het zo wel zal moeten in het land van herkomst.
    Laat onverlet dat de Britten nog steeds de mooiste historische series maken!

    Ik zie uit naar de volgende uitzending en jouw daaropvolgende post. ♥

    • Gern geschehen, Dani. 😉 Ik heb vanuit mijn studie net als jij een voorliefde voor mooi en correct uitgesproken Duits. Zo’n talige glijpartij is dan af en toe een beetje jammer, en leidt af van het sprookje. Maar aan de andere kant wil ik, met alle details waar wél op gelet is, heus wel iets door de vingers zien.

  3. Dank voor de goede uitleg. Ik vond de aflevering een fantstisch spannend begin, vroeg me al snel af of het wel de werkelijkheid was. Aan het begin stond er nm na het ‘waargebeurde verhaal’
    Gelukkig geef je hier een heldere uitleg zodat ik de volgende keer met het volste vetrouwen kan kijken.
    Ik kijk uit naar de volgende aflevering en jouw uitleg. Ik verheug me er op.

    • Geweldig dit! Ik vraag me ook altijd of hoe het in werkelijkheid gegaan is. Die halfzus had ik al gegoogled, maar nu weet ik dat ik volgende week eerst hier moet kijken. Ook heel handig voor als ik tijdens het kijken ben afgeleid door de prachtige kostuums en het decor.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.