Mr. W. en ik zitten al vanaf 2 maart in thuisisolatie. Niet omdat we ziek zijn, gelukkig, maar omdat we dat graag zo willen houden. Als mensen in de risicogroep met een vooruitziende blik besloten wij al vroeg om het zekere voor het onzekere te nemen. Gelukkig kan er ook vanaf huis geschreven worden, en valt er een heleboel leuks vanuit de huiskamer te ondernemen. Ook met een Victoriaans thema!
Een maand thuiszitten; dat voelt best wel lang. En het zal nog wel wat langer duren, vrees ik zo. Onze vakantie naar Parijs viel in het water, en ook andere leuke uitstapjes gingen niet door. Toch hebben Mr. W. en ik ons nog niet verveeld. En ik hoop dat ik ook jullie kan inspireren met onderstaande tips.
Naar het theater!
Nee, ik bedoel natuurlijk niet naar een echt theater, maar naar complete opvoeringen die online te kijken zijn. Zo heb je echt een avondvullend programma, en kan je er even ‘een avondje uit’ van maken. Dus trek voor jezelf (en je eventuele huisgenoten) dat mooie kostuum of die nieuwe jurk aan, zet een wijntje en een kaasplankje klaar, en geniet van deze 19e-eeuwse klassiekers:
Jane Eyre – Charlottte Brontë (9 april tot 16 april)
Het Britse National Theatre kiest elke week één van hun meesterwerken om uit te zenden via YouTube. Vanaf 9 april om 20.00 uur Nederlandse tijd gaat Jane Eyre van Charlotte Brontë online in première. Deze voorstelling blijft daarna nog een week te bekijken. De voorstellingen van het National Theatre zijn natuurlijk in het Engels, maar worden wel ondertiteld. Je kunt hieronder alvast de trailer bekijken:
Overigens hoopt het National Theatre via deze uitzendingen donaties te verwerven, om deze moeilijke tijden te overbruggen.
De opera’s van Gilbert and Sullivan
W.S. Gilbert en Arthur Sullivan zijn hét beroemde muzikale duo van de laatste jaren van de 19e eeuw. Hun vrolijke en grappige opera’s waren steeds regelrechte hits, en naar verluidt kon zelfs Koningin Victoria erom lachen.
Gilbert schreef altijd het libretto (de dramaturgische tekst) en Sullivan componeerde de muziek erbij. Nu is opera niet de meest toegankelijke kunstvorm, maar de werken van het Victoriaanse duo zijn goed te volgen. Met hun catchy deuntjes en scherpe teksten is het duidelijk dat deze opera’s een voorloper zijn van onze moderne films en musicals. En de muziek is echt ontzettend vrolijk!
The Mikado (1885) is misschien wel de bekendste opera van Gilbert and Sullivan en speelt in een fictief Japan. De keizer heeft het flirten verboden, op straffe van de dood. Het probleem is echter dat er teveel mensen door sneuvelen, en daarom verzint het stadje Titipu een list: Ene Ko-ko moet de nieuwe beul worden, maar hij is tegelijkertijd al één van de ter dood veroordeelde flirters die op de lijst staan. Hij zal dus eerst zijn eigen hoofd eraf moeten hakken, voordat er anderen aan de beurt zijn. Dit levert merkwaardige situaties op.
Dit opmerkelijke moribide thema wordt door de English National Opera met veel humor uitgevoerd, en verplaatst naar het ‘Japan’ van de jaren 1920. Tegelijkertijd zijn enkele liedteksten geactualiseerd voor het moderne publiek. Je kunt hier de hele opera kijken (met ondertiteling), en anders hieronder een voorproefje bekijken:
H.M.S. Pinafore – Gilbert and Sullivan
Deze opera uit 1878 speelt aan boord van het zeeschip H.M.S. Pinafore. De kapiteinsdochter, Josephine, wordt verliefd op een gewone matroos, terwijl haar vader eerder een hooggeplaatste marinier op het oog had voor zijn dochter. Dat levert natuurlijk de nodige spanningen en komische situaties op.
Je kunt de hele opera, uitgevoerd door de Wichita Grand Opera hier vinden. Helaas is deze opname niet ondertiteld.
Noeste Victoriaanse handenarbeid
De Victoriaanse huisvrouw moest van alle markten thuis zijn, en ook door middel van handarbeid haar huis gezellig maken. Ook was het wel zo praktisch als ze zelf huismiddeltjes kon maken – het zware werk moest dan natuurlijk als het even kan door de dienstmeid worden gedaan. Hieronder enkele tips voor het oefenen van je Victoriaanse ‘accomplishments’:
Zijn jullie handen ook zo droog van het continue wassen? Eerder maakte ik Victoriaanse handcrème, en ook Victoriaanse cold creme. Fijn om ’s avonds aan te brengen om zo je handen te laten herstellen.
Iets met WC-rollen…
Tsja, en daar zit half Nederland dan met toiletrollen voor een leger. De Victorianen waren ontzettend goed in het hergebruiken van materialen, zoals ik bijvoorbeeld ook al met mijn zelfgemaakte notitieblokje liet zien.
Zelf spaarde ik al WC-rolletjes om rond kerstmis heuse Victoriaanse Christmas Crackers te kunnen maken. Nu lijkt me een uitstekende tijd om te beginnen. Ruth Goodman laat in dit filmpje zien, hoe je ze maakt:
Ook English Heritage geeft een goede omschrijving voor het maken van Christmas crackers. Tip: Vul de crackers met een lief briefje of iets wat houdbaar is. Snoepjes van april zijn vast niet meer zo lekker in december…
Leesvoer: Guilty pleasures
Meestal raad ik op mijn blog Victoriaanse klassiekers aan, maar ik merk zelf dat de bijzondere situatie waarin we ons bevinden niet bevorderlijk is voor mijn concentratievermogen. Hieronder dus als leestips geen Victoriaanse romans van meer dan 1000 pagina’s, maar moderne kost die zich afspeelt in de vroege 19e eeuw. Even lekker wegdromen naar andere tijden:
Confessions of a Jane Austen Addict (2007) is de debutroman van Laurie Viera Rigler. Courtney Stone is een groot fan van Jane Austen, en wordt plotseling wakker in het lichaam van een andere vrouw – en in het jaar 1813. Wat eerst een droom lijkt, blijkt vervolgens een nogal ingewikkelde werkelijkheid. Courtney moet zowel leren leven met deze situatie als met de herinneringen aan haar moderne leven. Maar voor hoelang?
Rude Awakenings of a Jane Austen Addict (2009) is het vervolg op bovenstaande roman en vertelt perspectief van de 19e-eeuwse jongedame die plotseling in het leven van Courtney Stone is beland. Hoe vindt zij haar weg in de flitsende 21e eeuw, waarin niets meer op haar eigen leven lijkt? Dit vervolg is haast nog beter dan het eerste deel!
The Jane Austen Project (2017) van Kathleen A. Flynn gaat over een wel heel bijzonder avontuur: Twee wetenschappers uit onze toekomst reizen terug in de tijd naar 1815, om Jane Austen te kunnen ontmoeten. Goed geschreven, met scherp oog voor historisch detail. Op het moment van schrijven van dit blog heb ik de roman nog niet uit, dus ik zit nog op het puntje van mijn stoel…
My inner Victorian-nieuwsbrief
Tot slot nog een tip voor lezers die mijn nieuwsbrief niet ontvangen: Voor één keer maak ik de brief van afgelopen maand openbaar, omdat er nog meer tips voor thuisactiviteiten in staan: Van rondleidingen in musea tot een cursus over Jane Austen. Wil je voortaan ook de My inner Victorian-nieuwsbrief ontvangen? Lees er hier meer over, en meld je aan.
Ik wens jullie allen een goede gezondheid, en een fijne binnenshuizige tijd. Stay safe!
Wat een ontzettend leuke tips! Ik probeer zelf ook vooral te kijken naar wat wél kan. Ideaal dat je bijvoorbeeld nu ook vanuit je huis theaterstukken kunt bekijken! Knutselen is ook juist nu een fijne bezigheid. Wc-rollen genoeg natuurlijk 😉
Kijken wat nu wél kan is een hele goede insteek, Romy! Ik ben blij dat je het leuke tips vond. Ik denk dat jij een kei zou zijn in het maken van originele crackers! 🙂
Dank voor de leuke tips! Het lied van KoKo, met actuele tekst! Sinds een aflevering van Inspecteur Wexford, die continu Three little maids neuriet, heb ik me afgevraagd hoe de hele opera was, en nu krijg ik die zomaar van jou aangereikt. Dankjewel!
Ha, wat grappig zeg! Ja, de werken van Gilbert and Sullivan behoren echt tot het Britse algemeen cultuurgoed. Zoals ook de uitspraak ‘I’ve got a little list’. Tip: Dit fantastische lied uit ‘The Pirates of Penzance’: https://www.youtube.com/watch?v=Rs3dPaz9nAo. Hier zijn ook veel parodieën op gemaakt.
Hele leuke tips. Vooral dat je nu theater kunt zien vanuit je eigen huis. Zo fijn dat ze dat nu beschikbaar stellen.
Ja, leuk hè! Ik ga er vanavond klaar voor zitten.