Erop uit: ‘t Straatje van Emma in Haarlem 2017

Het was bijna code geel, en er was een hoop regen en andere winterse nattigheid voorspeld. Tot op het laatste nippertje twijfelden we of we zouden gaan; want dat ik van een victoriaanse Kerstsfeer houd betekent niet dat ik graag in de kou sta te creperen. Toch wilde ik ons kerstuitje van dit jaar niet missen! Wij gingen gisteren naar Haarlem, waar de Schagchelstraat voor één dag werd omgedoopt tot ‘t Straatje van Emma.

Om eerlijk te zijn was ik nog nooit eerder in Haarlem geweest – ik was alleen langs het prachtige oude station gekomen. Dit keer nam ik de kans om het oudste station van Nederland, uit 1839, eens goed van dichtbij te bekijken. In de Wachtkamer Derde Klasse zat nu een gezellig winkeltje, en wist je dat je Wachtkamer Eerste Klasse nog steeds in gebruik is als wachtkamer? Helaas was hij niet meer zo luxueus als in de 19e eeuw.

haarlem-station

station-haarlem-collage

We gingen een stukje met de bus de stad in en liepen vanaf een bushalte in het centrum naar de Schagchelstraat. Vanaf een afstandje hoorden we al een gezellig blaasensemble Good King Wencenslas spelen. Hoera, we zijn er!

Toen we de straat in liepen, stond er een horde mensen voor een pand met open deuren. Wat zou daar aan de hand zijn? Met moeite kon ik een heuse valkenier zien, die een verhaal hield over zijn vak. Helaas kon ik niet meer aanschouwen, omdat mijn zicht volledig werd belemmerd door dames met gigantische crinolines en paraplu’s. Ik moest meteen denken aan al die grappige victoriaanse cartoons, waarin dit soort ‘omvangrijke moeilijkheden’ op de hak werden genomen. Ik voelde me meteen thuis in deze 19e-eeuwse sfeer.

straatje-emma-haarlem-schagchelstraat

Door de regen en ons vroege tijdstip was het nog niet zo druk. Tijd om een praatje te maken met Esther van Victoriaans Gezelschap De Gracieuse. Zij deed dit jaar voor de elfde keer op rij mee aan ‘t Straatje van Emma en de voorgangers daarvan.

straatje-emma-haarlem-gracieuse

In de straat waren de winkeltjes leuk versierd, en liep er natuurlijk allerlei 19e-eeuws volk rond. Denk aan een dagloner die liep te ruziën met een dienstmeid, wasvrouwen, een clown, muzikanten, en dames van lichte zeden, maar ook echte dames en heren – en zowaar Koningin Emma. Wij namen uiteraard de tijd om foto’s te maken van alle mooi geklede mensen, en aten lekkere poffertjes om ons op te warmen.

straatje-emma-haarlem-brass-muziek

dickens-straatje-emma-haarlem-winkel-sedotto

Stijlvol aan de thee.

Straatje-emma-haarlem-ford-antiek

Niet 19e-eeuws; wel heel mooi!

straatje-emma-haarlem-kerstmarkt

straatje-emma-haarlem

Hier lachten ze nog. Toen ging het hagelen… Wist je dat heren vroeger een papieren zak over hun zijden hoge hoed droegen, om deze te beschermen wanneer het regende?

dickens-straatje-emma-haarlem-kerst-muzikanten

Het muzikale duo ‘Kuyper & Koeck’.

straatje-emma-haarlem-koningin-emma

Even op audientie bij Hare Koninklijke Hoogheid Koningin-Regentes Emma. Met een broodje ham.

straatje-emma-haarlem-portret-schilderen

dickens-straatje-emma-haarlem-sur-atelier-dames

Twee aardige en elegante dames bij Atelier Sûr. Pas toen ik bij thuiskomst op hun website keek, kreeg ik door hoe bijzonder hun atelier-winkel is. Ze geven mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de mogelijkheid om een vak te leren of opnieuw uit te oefenen. Goed initiatief! En dat het werkt, blijkt wel uit de mooie kleding die ze hadden hangen.

‘t Straatje van Emma is als evenement niet zo groot. Als je het vergelijkt met het Dickensfestijn Deventer of Dickens Druten, is dit zeker één van de kleinere festijnen. Toch deert dat niet, want de sfeer is gezellig, en je kunt rustig een rondje om de Sint Bavokerk maken en dan weer terug de straat ingaan. Wij aten ook nog gezellig een hapje in de huiselijke lunchroom ‘Broodje van Toen’ (hoe toepasselijk) en kochten neteldoeken voor het maken van onder andere Christmas Pudding in de prachtige keukenzaak ‘Huismuis’. Echt een aanrader!

straatje-emma-haarlem-sint-bavo

Aan het einde van de Schagchelstraat doemt de Sint Bavo op.

dickens-straatje-emma-haarlem-kookwinkel-huismuis

Kookwinkel waar je hebberig van wordt: Huismuis.

dickens-straatje-emma-haarlem-kookwinkel-huismuis-puddingvormen

Victoriaanser en Britser kan het natuurlijk niet: klassieke metalen puddingvormen, met deksel. Prachtig! Erg leuk dat ze die verkochten bij Huismuis. Net als neteldoeken, waarin ik pudding wil gaan maken.

dickens-straatje-emma-haarlem-broodje-van-toen

Dat ging er wel in! Lekker warme, ouderwetse bruine bonensoep. Past goed bij zo’n winters dagje.

En als je dan na een uurtje of twee alles wel gezien hebt, kun je altijd nog even naar de ‘gewone’ kerstmarkt, die verderop in de stad wordt gehouden. Haarlem heeft één van de grootste kerstmarkten van Nederland, met wel 300 kramen.

Naderhand dronken we thuis fijn een heet kopje kamillethee. Mijn kerstseizoen is nu definitief begonnen!

P.S. Vergeet je niet in te schrijven voor de eerste My inner Victorian-nieuwsbrief, met daarbij een gratis kalender voor 2018!

4 gedachten over “Erop uit: ‘t Straatje van Emma in Haarlem 2017

  1. Wat leuk dat je naar ’t Straatje van Emma bent geweest om je even in victoriaanse sferen te wanen. Het ziet er erg leuk uiten wat een mooie vintageachtige foto’s heb je gemaakt! Toevallig ga ik vandaag naar Haarlem met een vriendin. We hadden al een paar weken voor vandaag een dag winkelen op de planning staan en kwamen er vorige week opeens achter dat we toevallig net in Haarlem zijn met de kerstmarkt. Eens kijken of we dit straatje ook nog tegenkomen 🙂

    • Wat gaaf dat je ook naar Haarlem bent geweest! Hopelijk ging het een beetje met de sneeuw?
      Helaas is het Straatje van Emma maar één dag per jaar, op de zaterdag van het Kerstmarkt-weekend.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.