Review: Jane Austen’s England door Karin Quint

Wie er in het Jane Austenfan-wereldje nog niet van Jane Austen’s England gehoord heeft, heeft de afgelopen maanden onder een steen geleefd. Schrijfster Karin Quint probeerde haar Nederlandstalige reisgids over de wereld van Jane Austen namelijk door middel van een Kickstartercampagne naar het Engels te laten vertalen. En dat is gelukt! Op de vrijdag voor Pinksteren ontving ik mijn langverwachte exemplaar. Tijd voor een review!

Gelukkig had ik het hele pinksterweekend de tijd om aan de hand van Jane Austen’s England vanaf de bank een tijdreis naar de tijd van Jane Austen (1775-1817) te maken. Geïnstalleerd met een kopje thee bekeek ik mijn fonkelnieuwe boek. Het rook lekker nieuw naar de drukker, en wat me als eerste opviel waren de mooie kleuren. Op de kaft staat een prachtig landhuis in BBC-kleuren en voor de rest zijn alle verschillende onderdelen van het boek in handige verschillende pasteltinten aangegeven. Mocht je bijvoorbeeld naar de regio rond Oxford willen, dan weet je dat je bij de pagina’s met een roze zijkant moet zijn. Handig.

quint-jane-austen-england

Het boek is ruim 300 pagina’s dik, maar wat mij betreft toch handzaam genoeg om mee te nemen op reis. De eerste twee hoofdstukken zijn gewijd aan het leven van Jane Austen en het Engeland van haar tijd; handig om nog even te lezen voordat je op reis gaat. Ik vond deze hoofdstukken erg leuk om te lezen. Daarna volgen negen hoofdstukken over verschillende streken binnen Engeland waar Jane Austen gewoond heeft of wel eens naar toe is gereisd. Bovendien komen de filmlocaties van maar liefst 18 verfilmingen aan bod. De compleetheid en zorgvuldigheid waarmee alle details over de mooie locaties zijn uitgezocht zijn werkelijk indrukwekkend te noemen.

Ik vond het het leukst om te lezen over de plekken waar Jane zelf geweest is. Het liefst las ik natuurlijk over de plekken waar ze gewoond heeft, maar ook de huizen waar ze wel eens te gast was – en zelfs gedanst heeft – spraken me aan. Ik ben geen type om een hele Jane Austen-pelgrimage te ondernemen, maar sommige locaties hebben toch wel een grote aantrekkingskracht. Uiteraard Chawton Cottage, waar nu het Jane Austen’s House Museum in zit, maar ook de Wheatsheaf Inn, waar de familie Austen bijna dagelijks haar post haalde en afleverde. Ook lijkt het me idyllisch om eens een stukje van de route tussen Chawton en Upper-Farringdon te wandelen, waar Jane regelmatig liep om een vriendin te bezoeken. Om zo in haar voetsporen te lopen heeft toch wel wat (met een “petticoat, six inches deep in mud”). In de reisgids staat een uitgebreide routebeschrijving.

austen-chawton-house

Chawton Cottage, nu het Jane Austen’s House Museum. Foto door Rudi Riet (Washington, DC, United States) [CC BY-SA 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons. Bewerking door My inner Victorian.

Inmiddels zit mijn exemplaar vol met post-it’s van plaatsen die ik wel eens wil bezoeken. Zoals Bath, Winchester of de wijk Mayfair in Londen. En wat dacht je van de vele mooie landhuizen waarin de films zijn opgenomen? Dat is ook iets wat me aanspreekt in deze reisgids: Er staan logischerwijs alleen maar mooie, vooroorlogse locaties in. Bij algemene reisgidsen moet ik me vaak langs nachtclubs, moderne architectonische hoogstandjes en musea met moderne kunst worstelen. En aangezien mijn one-track-mind nu eenmaal vooral dingen van vóór 1910 leuk vindt, is dit voor mij een ideale reisgids.

Andere pluspunten van deze gids:

  • Veel leuke verwijzingen naar Jane Austens romans en brieven.
  • Veel persoonlijke weetjes over de Austens en hun kennissenkring.
  • Een overzicht van locaties waar je kunt overnachten of een lekker kopje thee kunt drinken.
  • Een apart overzicht van de filmlocaties per filmproductie (voor als je echt alleen Mr. Darcy achterna wilt).
  • Suggesties voor drie Jane Austen Road trips (zoals ‘Pride and Prejudice (1995) in 4 days’).
  • Achtergrondinformatie over o.a. de Regency-periode, de positie van de vrouw en reizen per rijtuig.
  • Leuke anekdotes over de filmproducties.

Dat gezegd hebbende zijn er helaas ook wel wat minpuntjes te noemen. Op de eerste plaats: Wat zijn er veel gebouwen afgebroken! Zo bestaat het huis waarin Jane geboren werd en opgroeide niet meer. En ook veel andere grote en kleine panden uit de Regency-periode bestaan niet meer. Veel huizen raakten bijvoorbeeld door brand of andere ongevallen beschadigd, of anders vond men het wel nodig om in de victoriaanse tijd wat vernieuwing toe te passen. Nu heet dit blog niet voor niets ‘My inner Victorian’, en hou ik van victoriaanse architectuur, maar toch doet het altijd een beetje pijn als je hoort dat oude gebouwen zijn afgebroken.

austen-steventon-parsonage

Afbeelding van Jane Austens geboortehuis, dat in de jaren 1820 gesloopt werd. Deze afbeelding is na die tijd gemaakt ter gelegenheid van de eerste biografie over de schrijfster in 1870. [Publiek domein, via Wikimedia Commons].

Verder had ik graag wat meer afbeeldingen in de reisgids gezien, en dan het liefst ook wat vaker interieurfoto’s. In de hele gids staan maximaal 10 interieurplaatjes en dat vind ik wat weinig. Wellicht ligt het eraan dat niet alle locaties geopend zijn voor publiek (ook weer zo jammer), maar ik ben nu eenmaal een nieuwsgierig Aagje dat graag een blik naar binnen werpt. Ach, nu zit er niets anders op dan toch maar zelf te gaan kijken…

Jane Austen’s England is dus een in het Engels vertaalde reisgids van het Nederlandse origineel Het Engeland van Jane Austen uit 2014. Beide gidsen zijn echter helemaal ge-update voor de uitgaven in het jubileumjaar 2017. Ik heb zelf gekozen voor de Engelse versie, omdat ik het leuk vind om in het Engels te lezen; zeker omdat het om een Britse schrijfster gaat. Omdat de Engelstalige versie door middel van een Kickstartercampagne is gerealiseerd, zijn er hiervan nog maar een beperkt aantal verkrijgbaar via www.janeaustentravelguide.com. De Nederlandstalige gids is te koop via www.janeausten.nl en via bol.com.

Heb je nog geen vakantieplannen, dan biedt dit boek genoeg ideeën voor een prachtige reis door Engeland. Maar ook om het boek te lezen vanuit je luie stoel is wat mij betreft zeer de moeite waard.

Tijd voor nóg een kopje thee. Heidethee met melk is erg lekker.

6 gedachten over “Review: Jane Austen’s England door Karin Quint

  1. Dit klinkt als een boek dat ik moet lezen! Ik ben zeer geïnteresseerd in Jane Austen. Lijkt me prachtig om de plaatsen te gaan bekijken. Op de travel bucket list! 🙂

  2. Wat een toffe reisgids voor jou zeg. Ik zou het ook wel jammer vinden van de plaatjes want ik ben ook zo’n nieuwsgierig Aagje die overal eens graan binnengluurt. Haha.

  3. Lijkt me een leuk boek, zal zelf ook de Engelse versie kiezen. Jammer dat ik niet effe naar de UK kan om alle mooie plekjes te bekijken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.