Victoriaans recept: Victoria Sandwiches

Één van de bekendste victoriaanse lekkernijen is de Victoria Sandwich​. Dit gebakje bestond al voor de 19e eeuw, maar het gerucht gaat dat Koningin Victoria er bijzonder dol op was. Vandaar dat het dus ook naar haar is genoemd. Lees vandaag hoe je zelf Victoria Sandwiches maakt.

Een Victoria Sandwich lijkt erg op een Victoria Sponge, en de begrippen worden dan ook veel door elkaar heen gebruikt. Maar de sandwiches zijn oorspronkelijk rechthoekig en een sponge is rond of een andere (sierlijke) vorm. En Mrs. Beeton geeft in 1861 twee recepten die ook echt verschillend zijn in de bereiding. Ik ga ze allebei proberen, maar vandaag dus eerst: Victoria Sandwiches!

victorian-sandwiches-collage

Ik gebruik dus een recept van Mrs. Beeton uit 1861:

INGREDIENTS.—  4 eggs; their weight in pounded sugar, butter, and flour; 1/4 saltspoonful of salt, a layer of any kind of jam or marmalade.

Mode.—Beat the butter to a cream; dredge in the flour and pounded sugar; stir these ingredients well together, and add the eggs, which should be previously thoroughly whisked. When the mixture has been well beaten for about 10 minutes, butter a Yorkshire-pudding tin, pour in the batter, and bake it in a moderate oven for 20 minutes. Let it cool, spread one half of the cake with a layer of nice preserve, place over it the other half of the cake, press the pieces slightly together, and then cut it into long finger-pieces; pile them in crossbars on a glass dish, and serve.

victoria-sandwiches-eieren

Aan het recept vallen een paar dingen op: Mrs. Beeton weegt eerst de eieren af en neemt dat gewicht als uitgangspunt voor suiker, boter en bloem. Dat vind ik een leuke methode!

De eieren moeten van tevoren geklopt worden. Maar wat er niet bij staat – omdat het vanzelfsprekend was – is dat je voor de eieren een koperen kom moest gebruiken. Ei reageert namelijk met koper, zodat het geklopte ei uiteindelijk ook een soort rijsmiddel bevat. Het recept vraagt immers niet om een apart rijsmiddel. Daarom zal ik voor mijn recept een theelepeltje bakpoeder moeten gebruiken om het gebrek aan een koperen kom op te vangen. Gelukkig is bakpoeder ook een victoriaanse uitvinding, dus is mijn baksel nog steeds authentiek te noemen.

zoutlepel

Een zoutbakje (heet dat zo?) en een zoutlepel uit 1905. Bron: Meyers Großes Konversations-Lexikon 6. Auflage 1905–1909, via Wikimedia Commons [publiek domein].

In het beslag gaat ook een kwart “zoutlepel” zout. Een zoutlepel…dat moest ik even opzoeken. Blijkbaar gebruikte men in de 19e eeuw nog geen zoutvaatjes op tafel, maar een klein zoutpotje met bijpassende lepel. Een leuk weetje om te ontdekken! Ik vertaal de hoeveelheid zout in het recept maar met ‘een snufje zout’.

victoria-sandwiches-bakplaat

Verder gebruikt Mrs. Beeton een Yorkshire puddingblik om de cakeplak in te bakken. Tegenwoordig hebben Yorkshire puddings vaak de vorm van een muffin, maar vroeger gebruikte men gewoon een braadslee. Een rechthoekige of vierkante bakvorm is hier dus bedoeld.

Met deze kennis kan ik aan de slag! Het moderne recept is als volgt:

Ingredienten:

  • 4 eieren, afgewogen in hun schaal (bij mij 245 gram)
    Datzelfde gewicht in
  • bloem (bij mij dus 245 gram)
  • suiker (bij mij dus 245 gram)
  • boter (bij mij dus 245 gram)
  • een afgestreken theelepel bakpoeder
  • een snufje zout
  • een goede jam

Alle ingrediënten moeten op kamertemperatuur zijn.

Klop de boter romig. Voeg bij het bloem de zout en het bakpoeder en voeg dit samen bij de boter. Voeg de suiker toe en zorg dat alles goed gemengd is. Klop de eieren schuimig in een aparte kom en voeg deze in drie etappes toe, zodat alles goed is opgenomen. Je beslag is nu klaar.

Giet het beslag in een goed ingevette ovenschaal die vierkant of rechthoekig van vorm is. Mijn ovenschaal was 40 x 26 cm, zodat ik een mooie dunne plak kon bakken. Bak de cake gedurende 20 minuten op 185 graden (gewone oven) of 175 graden (heteluchtoven).

Laat de cake goed afkoelen voordat je hem gaat opmaken. Snijd de cake in twee delen zodat je een boven – en onderkant kunt maken. Smeer de onderkant in met een jam naar keuze. Leg de bovenkant erop en snijd er nette sandwiches van. Victoria Sandwiches zijn kleine rechthoekige gebakjes die je in twee happen kunt opeten. Handig voor bij de thee! Ik heb er zelf een liniaal bij gepakt en gezorgd dat ik 16 stuks van ca. 9 x 2 cm van kon maken.

victorian-sandwiches-maken

De sandwiches worden en block geserveerd op een glazen schaal. Eet smakelijk!

victoria-sandwiches

Zelf vind ik mijn Victoria sandwiches goed gelukt! Ze zien er feestelijk uit en smaken heerlijk.

Nog even over de jam. Ik heb zelf de helft van de sandwiches met een zelfgemaakte bramenjam besmeerd, en de andere helft met (gekochte) frambozenjam. Volgens de persoonlijke chef van Koningin Victoria mocht er eigenlijk echt alleen Schotse frambozenjam op! Maar Mrs. Beeton laat al zien dat eigenlijk elke lekker jam of marmelade gebruikt kon worden.

victoria-sandwiches-afternoon-tea

Lijkt het jou ook leuk om Victoria Sandwiches te maken? En welke jam zou jij kiezen? Ik ben benieuwd, laat het hieronder weten!

Tijd voor Assamthee met melk en natuurlijk een Victoria sandwich. Hmmm…


Voor het maken van dit blog heb ik de volgende bronnen gebruikt:
Isabella Beeton, The Book Of Household Management, 1861.

4 gedachten over “Victoriaans recept: Victoria Sandwiches

  1. Wat ontzettend leuk dat je een recept uit die tijd nu hebt gemaakt en hebt vertaald naar een duidelijk recept waar we nu iets mee kunnen! De sandwiches zien er prachtig en heerlijk uit. Die laatste foto met de Victoriaanse kopjes erbij vind ik echt schitterend!

    • Dank je wel voor het compliment! Ik vind het zelf heerlijk om in oude bronnen te snuffelen en kennis te ontdekken die allang vergeten leek.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.