Zomers recept: Limonadesiroop van vlierbloesem

En, hebben jullie ook allemaal babyzachte huidjes na mijn blog over een victoriaanse gezichtsscrub met vlierbloesem? Vandaag verwen ik de innerlijke mens met een traditioneel recept voor limonadesiroop van vlierbloesem. Tijd dus voor een tweede wandelingetje in het park met een schaar en tasje op zak.

De siroop gebruik ik zelf vooral voor een frisse limonade en voor desserts. Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet zeker weet of het volgende recept victoriaans is. Het drankje word al genoemd in een literair werk uit de 17e eeuw. De victorianen gebruikten wel vlierbloesem, maar tot nu toe ben ik het vooral in verzorgingsproducten tegengekomen, of als als geneeskrachtige bloem in kalmerende zalfjes. Van de vlierbessen werd overigens wijn gemaakt (genoemd bij Mrs. Beeton).

Hoewel ik dit recept dus niet uit een 19e-eeuwse bron heb, is mij wel bekend dat recepten voor vlierbloesemsiroop al generaties lang in Engeland worden doorgegeven. In een krantenartikel wordt het zelfs “typisch Brits” genoemd. Uit ervaring weet ik wel dat de siroop ook in Oostenrijk en Zwitserland bekend is. Het gaat dus hoe dan ook om een oud drankje, en het recept hieronder komt van een Brits familielid:

Ingredienten (voor zo’n 1,5 liter siroop):

vlierbloesem-limonade-ingrediënten

Ingrediënten voor vlierbloesemsiroop.

  • 20 bloemtrossen
  • 1,2 liter water
  • 1,5 kilo suiker
  • 2 biologische citroenen in stukken
  • 75 gram citroenzuur (te bestellen bij de drogist)

Bereidingswijze:

Als eerste: Plan je tijd goed in. De bereiding duurt in totaal wel 24 uur! (Maar dan heb je ook wat.)

vlierbloesem-limonade-ingrediënten

Alle ingrediënten klaar voor gebruik.

Zet het water op, voeg de suiker toe en breng het aan de kook zodat de suiker oplost. Laat het suikerwater afkoelen tot het lauw is.

Schudt de bloemen uit i.v.m. eventuele beestjes. Was ze niet af, want dan gaat er een groot deel van de smaak verloren! Meng de bloemen, de citroenen en het citroenzuur. Giet dan het lauwe suikerwater erbij. Bedek het geheel met een theedoek en laat het 24 uur bij kamertemperatuur trekken.

vlierbloesem-citroen

Het suikerwater gemengd met de overige ingrediënten. Nu nog laten trekken met een theedoek erover.

vlierbloesem-citroen

Het mengsel moet wel 24 uur trekken, maar het ziet er ook zo al lekker uit.

Na de 24 uur staan moet je het mengsel zeven door een theedoek. Ik laat het altijd goed uitlekken. Zorg dat je schone, gesteriliseerde flessen hebt staan. Vul de flessen met je siroop. In de koelkast is deze zeker een paar weken houdbaar. Leuk om uit te delen aan vrienden en familie.

vlierbloesem-zeven

Eerst de grote stukken eruit zeven en laten uitlekken.

vlierbloesem-doek

Laat de siroop dan door een doek uitlekken (hier kunstig aan een keukenkast geknoopt), zodat je echt een heldere siroop krijgt.

De siroop gebruiken

Ik ga deze siroop dus vooral gebruiken als limonade. Ik vind het zelf lekker om maar een heel klein beetje siroop te nemen met daarop koud water (uit de koelkast). Zo wordt het dus meer ‘water met een smaakje’ dan een zoete limonade. Smaken verschillen, dus probeer zelf uit wat je lekker vindt. Je kunt ook Spa rood of ander water met bubbels nemen voor de variatie.

vlierbloesem-limonade-siroop

Een mooie voorraad siroop om te gebruiken voor een verfrissend drankje bij de BBQ. Of leuk om weg te geven!

Daarnaast ga ik deze siroop gebruiken voor een typisch laat victoriaans / edwardiaans dessert. Maar dat komt een volgende keer.

Kent één van jullie de siroop misschien ook als een traditioneel familierecept? Ik vraag me af of het ook in Nederland en België bekend is.

En nu tijd voor th… ijskoude limonade!


Voor het schrijven van dit blog heb ik de volgende bronnen gebruikt:
“Why elderflower cordial is the drink of the season” uit de Daily Mail (7 juni 2007).

8 gedachten over “Zomers recept: Limonadesiroop van vlierbloesem

  1. Wat een leuk recept om eens te maken! Ik vind de traditionele bereidingswijze met de theedoek echt heel leuk. Alleen al daarom zou ik dit weleens willen proberen. Geniet lekker van je ijskoude drankje 🙂

    • Thanks! 🙂 Ja, het is even uitproberen met die doek maar dan ben je ook wel heel authentiek en historisch verantwoord bezig. 😉

  2. Ohh dit zie ik zo ontzettend veel voorbij komen op Instagram de laatste tijd. Dit lijkt me ontzettend lekker!

  3. Vorig jaar gemaakt en heerlijk. 1flesingoud gekookt en heet gebotteld, deze was na een jaar nog goed en heerlijk. Gr. Henderika

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.