Ik heb goed en slecht nieuws. Het goede nieuws is: Vandaag presenteer ik jullie een prijsraadsel! Het slechte nieuws is: De inzenddatum is al zo’n 110 jaar verstreken. Om het nieuwe jaar in 1908 op een feestelijke manier in te luiden organiseerde de uitgever van het Weekblad voor de Jeugd een mooie prijsvraag voor zijn lezers. Lukt het jou om deze prijsvraag op te lossen?
In 1908 publiceerde F.H. Van Leent een zelfbedacht raadsel in zijn jeugdtijdschrift. De manier waarop hij zijn prijsvraag aankondigt vind ik echt zo aandoenlijk:
Het gaat dus om een makkelijke opgave, die zowel voor de jonge als oudere lezers goed te doen moet zijn. Ik denk dat de meeste lezers zeker niet ouder zullen zijn geweest dan een jaar of 15, en de jongste lezers nog op de basisschool zaten. De prijzen waren voor die tijd niet mis: Één remontoir horloge, één toverlantaarn met 12 glazen, drie kleurdozen, 43 setjes mooie ansichtkaarten en twee banden van het Weekblad voor de Jeugd. Dat kun je tegenwoordig denk ik wel vergelijken met een Xbox 360 en een iPad voor de twee meest gelukkige winnaars!
En dan nu de prijsvraag zelf natuurlijk: De schrijver heeft een woordinvuloefening bedacht, waarbij de gevonden letters samen een versje opleveren. In totaal gaat het om 93 letters. Ik heb de prijsvraag zelf proberen op te lossen, en het blijkt dat op één woord na alle woorden nog in het hedendaags Nederlands voorkomen. Dat is alvast makkelijk. Toch zullen jullie wel merken dat het taalgebruik voor onze begrippen niet zo heel gebruikelijk meer is. Zeg maar gerust oubollig. En het resulterende versje is stichtelijk en zelfs zwaarmoedig te noemen.
Kun jij dit raadsel oplossen?
Welke taalvirtuoos lukt het om dit versje op te lossen, ook meer dan 100 jaar na dato? Eerlijk is eerlijk, ik vond het zelf best pittig – maar een opdracht voor basisscholieren uit 1908 moet toch ook door moderne welbespraakte volwassenen op te lossen zijn?
Het versje bestaat dus uit 93 letters, die je te weten kunt komen door het aanvullen van de zinnen. Het gaat uiteindelijk om de losse letters die een geheel vormen, dus niet om de ingevulde woorden. Bijvoorbeeld: In zin “De man draagt een BAARD” zijn dat letters 71, 72, 73, 74 en… 37!
Heb je zin om een poging te wagen? Stuur dan je antwoord naar myinnervictorian[at]gmail.com. De winnaar verdient Eeuwige Roem op My inner Victorian en (als je een blog hebt) uiteraard een link naar zijn / haar blog. Ook gedeeltelijke antwoorden mogen worden ingezonden. Veel succes! Inzenden kan tot en met 3 mei 2018 en de oplossing en de winnaar maak ik halverwege mei bekend op mijn blog. En tot slot:
It’s time to stick the kettle on. Kruidenthee vandaag.
PSsst: Ik help alvast een beetje: Het woord dat niet veel meer gebruikt wordt, is SIM (letters 82, 77, 78), onderdeel van een hengelroe. En de verkorte vrouwennaam is TRUI (letters 75, 74, 76, 77).
Oh wat leuk! Hier ga ik mee aan de slag
Ontzettend leuk dat je de uitdaging aangaat! Ik las op twitter dat je al ver bent, succes met de laatste letters! (Ik ben stiekem al benieuwd, wat je ervan gemaakt hebt…)