Nu de serie VICTORIA weer is afgelopen, zullen we Victoria en Albert op onze zaterdagavond wel een beetje missen. Maar gelukkig is er nog genoeg over hen te vertellen en te laten zien. Zoals vroege familiefoto’s uit de jaren 1850. Fotografie was een jonge uitvinding in de 19e eeuw, en Victoria en Albert waren meteen enthousiast. Gelukkig lieten zij zichzelf en hun gezin veelvuldig op de foto zetten. Vandaag laat ik jullie enkele minder bekende privékiekjes van het koninklijk gezin zien.
Mijn passie voor de Victoriaanse tijd begon met fotografie, toen ik besloot om oude familiefoto’s van rond 1880 te onderzoeken. Naast vragen over technische procedés kwam ik natuurlijk al gauw ook uit op vraagstukken over allerlei culturele uitingen. Uit welk jaar is een bepaald kapsel? Wanneer veranderde het silhouet in de damesmode weer eens? Via dit soort vragen belandde ik in de fascinerende 19e-eeuwse wereld. En een van mijn favoriete boeken verbond deze twee interessante onderwerpen: Koningin Victoria en de fotografie.
Victoria en Albert vonden de moderne techniek van fotografie – die rond 1839 voor het eerst echt praktisch gebruikt kon gaan worden – ontzettend interessant. De mogelijkheid van een werkelijk precieze weergave van een persoon op een stuk papier was haast magisch en ongekend! Natuurlijk waren Victoria en Albert al veel meer dan andere tijdsgenoten eraan gewend om afgebeeld te worden; maar deze techniek om volledig accurate reproducties van de werkelijkheid te maken was uniek.
Dat maakte overigens gelijk dat de fotografie ook haar nadelen had, want enige schoonheidsfoutjes kwamen zo in volle glorie op de gevoelige plaat – het filter van een kunstschilder was soms ook wel fijn. Dit is bijvoorbeeld goed te zien als je verschillende portretten van Victoria met elkaar vergelijkt.
Victoria en Albert liepen in hun ondersteuning van de fotografie nogal vooruit op hun tijdgenoten, en dat was niet voor niets. Als leden van het koninklijk huis begrepen ze maar al te goed hoe belangrijk het was om te werken aan hun imago. Ze zagen voor hun tijd al snel in dat het verband tussen beeld en beeldvorming heel sterk is. Veel van hun bekendere fotoportretten werden vanaf 1861 dan ook op grote schaal uitgegeven voor de grote markt.
Leuk voor ons is dat juist de eerste foto’s van Victoria en Albert allemaal privéfoto’s zijn, die niet bedoeld waren voor het publiek. Victoria staat er dan ook niet op als staatshoofd, maar als moeder en echtgenote. De plaatjes geven een intiem beeld van het leven achter de paleismuren.
Ik vind het erg bijzonder dat deze unieke afbeeldingen bewaard zijn gebleven. Hoewel we bekend zijn met zoveel andere afbeeldingen van het koninklijke koppel, zien we ze op de klassieke geschilderde portretten vaak meer dan levensgroot, waardoor je gemakkelijk kunt vergeten dat het om mensen van vlees en bloed gaat. Sterker nog; zo zijn de formele portretten ook bedoeld.
Maar op de privéfoto’s zien we vooral hun menselijke kant. Hier zien we Victoria en Albert zoals ze zichzelf en elkaar het liefste zagen, en wilden herinneren. Dichter bij de echte Victoria en Albert kan je eigenlijk niet komen. En vind ik persoonlijk wel een voorrecht.
Zo, tijd voor een lekker kopje kamillethee.
Bovenstaande foto’s zijn afkomstig van de website van het Royal Collection Trust – © Her Majesty Queen Elizabeth II 2019. De maker van dit blog heeft getracht de rechten in acht te nemen door de afbeeldingen, die meer dan 150 jaar oud zijn, alleen voor niet-commerciële, educatieve doeleinden te gebruiken. Bij vragen graag contact opnemen via e-mail.
Prachtige foto’s en interessant om op deze manier meer van hun “gewone” leven te zien. En zo jammer dat de serie alweer afgelopen is.
Mooie foto’s. Gisteren kreeg ik familiefoto’s waar o.a. mijn overgrootouders opstaan. Die vind ik zo bijzonder.
Ja, dat is bijzonder hè, om zo je voorouders in de ogen te kijken!