Eerste voorstelling ‘Aan tafel met Charles Dickens’

Met een kopje thee in de hand zijn Mr. W. en ik nog even aan het nagenieten. Gisteren was namelijk de allereerste voorstelling van het verteldiner Aan tafel met Charles Dickens. En dat is voor mij best bijzonder, want mijn gelijknamige kookboek vormde het startpunt van deze boeiende en smakelijke theatershow. Vandaag een verslag!

Toen ik in 2018 met mijn neus boven de potten en pannen stond om de lekkerste gerechten te selecteren voor mijn kookboek, had ik natuurlijk niet kunnen bedenken dat uit dit culinaire avontuur ook theater voort zou kunnen komen. Frank Belt van Op Verhaal had gelukkig meer visie, en zo benaderde hij mij begin 2020 voor het maken van een heus verteldiner. Charles Dickens zou, na Roald Dahl en Louis Couperus, de derde schrijver worden om wie een dergelijke theatershow zou gaan draaien.

Best bijzonder: Een kookboek in het theater! Foto: © My inner Victorian.

Gisterenavond was het dan zover! Vol verwachting namen Mr. W. en ik plaats aan ons tafeltje in de knusse theaterzaal. Een bijzondere ervaring om nu eens niet in keurige rijen, maar als bij een diner bij een voorstelling aan te schuiven.

Frank en zijn collega-verteller Janneke Tanja begonnen met een korte inleiding, waarna we eerst mochten gaan proeven van de eerste gang. Luisteren gaat tenslotte het gemakkelijkst zonder lege maag. Ons voorgerecht, een doperwtensoep, was bescheiden maar smakelijk, en een goede start van het diner. Het was niet precies de soep uit mijn kookboek – de chef van de dag mag namelijk mijn kookboek ter inspiratie gebruiken, maar heeft ook zijn of haar eigen inbreng –, maar persoonlijk was ik vooral blij dat het lekker én Victoriaans verantwoord was.

Janneke en Frank bij het verteldiner Aan tafel met Charles Dickens. Foto: © My inner Victorian.

Daarna mocht Frank het spits afbijten met het verhaal De familie Tuggs te Ramsgate. Frank en Janneke hebben voor hun voorstellingen voor wat minder bekende verhalen van Dickens gekozen. En persoonlijk vind ik dat erg leuk. The Tuggses at Ramsgate kwam uit in 1836, toen de jonge Charles nog nét niet wereldberoemd was. Zijn vroege verhalen, gebundeld in Sketches by Boz, zijn subtiel, maar humorvol venijnig in hun beschrijving van allerlei type mensen in de 19e-eeuwse maatschappij.

Hoe De familie Tuggs te Ramsgate gaat, zal ik jullie natuurlijk niet verklappen. Frank weet in ieder geval een boeiende vertolking neer te zetten, waarbij hij af en toe het moderne publiek ongezien een handje helpt om de culturele oversteek naar de Victoriaanse tijd te maken. Met een verrassende twist aan het einde!

Over de bijzondere ontknoping van het eerste verhaal kon het publiek dan gezellig napraten onder het genot van het hoofdgerecht. Een pastei met vleesragoût, bietensalade, gemengde groenten en gekruide aardappeltjes. Vleespastei én bietensalade staan beide in mijn kookboek, dus met deze zeer smakelijke variaties was ik erg verheugd.

Janneke Tanja trakteerde ons na het hoofdgerecht op Dickens’ absurdistische verhaal De Lantaarnopsteker, een oorspronkelijk toneelstuk uit 1838. Samen met het hoofdpersonage werden we van de ene bizarre situatie in de andere gesleept, waarbij Janneke het publiek regelmatig aan het lachen wist te brengen. Bijzonder knap vond ik hoe ze de vrouwenrollen een gezicht gaf: Bij Dickens’ zijn vrouwelijke figuren vaak nogal eendimensionaal, en meer dan bij het oorspronkelijke werk van Dickens kon ik me Jannekes vrouwen goed voor de geest halen.

Na De Lantaarnopsteker werden we uitgenodigd om van het nagerecht te gaan genieten: Bitterkoekjesmousse. Niet een gerecht uit mijn kookboek, maar wel bijzonder lekker en behoorlijk toepasselijk bij de Victoriaanse tijd. Toen werden bitterkoekjes – of de zeer gelijkende ratafia biscuits – graag in allerlei nagerechten verwerkt. Of natuurlijk bij de thee gegeten.

En tot slot werd ons een klassieker voorgeschoteld: Oliver Twist. Uiteraard maar enkele scènes, want de vervolgroman uit 1837-39 is een bijzonder dikke pil! De beeldende vertelling van Frank en Janneke samen deed je echter meteen in Olivers avonturen belanden, waarvan velen in het publiek ongetwijfeld ook de bekende filmbeelden voor hun geestesoog voorbij zagen trekken.

Janneke Tanja vertelt De Lantaarnopsteker, met op de achtergrond muzikant Onno van Tongeren. Foto: © My inner Victorian.

In dat kader is het overigens geheel terecht om de muzikale omlijsting van de verhalen door muzikant Onno van Tongeren te benadrukken. Deze sympathieke virtuoos wist met allerlei ongewone instrumenten een filmische sfeer neer te zetten, waarbij hij in mum van tijd de zee bij Ramsgate of de duistere straten van armoedig Londen kon laten klinken. Een erg bijzondere ervaring; voor mij, maar in het bijzonder voor Mr. W., die vele instrumenten kan bespelen maar voor wie Onno’s optreden weer een nieuwe muzikale wereld opende.

Met Oliver Twist kwam de voorstelling tot haar einde. Na een gezellig afscheid van Frank en Janneke met enkele goede tips en aanwijzingen (Oliver Twist zelf verder lezen! Kookboek is in tweede druk! De volgende voorstelling is in Delden! Josephine zit in de zaal!) kon het publiek met een goed gevulde maag huiswaarts.

Na afloop samen op de foto. V.l.n.r. Onno van Tongeren, Janneke Tanja, Josephine, en Frank Belt. Foto: © My inner Victorian.

Mr. W. en ik verbleven die nacht in het hotel naast het theater, in een oorspronkelijk 19e-eeuws pand. Beter kon het niet! We praatten nog lang na, met een knus kopje thee.

Wil je ook Aan tafel met Charles Dickens beleven? Er staan op dit moment 20 voorstellingen in de agenda tot en met april 2023. Bij elke voorstelling bepaalt de lokale chef het menu, dus het is elke keer een verrassing wat er op tafel komt. Bovendien beleeft het verteldiner in de maand december een speciale kersteditie. Ik kijk er nu al naar uit!


De speellijst van het verteldiner Aan tafel met Charles Dickens is te vinden op de Facebook-pagina van de theatervoorstelling, en op mijn blog.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.