Bah, Humbug! Ik bedoel, Merry Christmas everyone! Wie kent er niet het bekende feel good-verhaal van Charles Dickens, waarmee hij Kerstmis als feestdag vol goede daden, en de Christmas Pudding op de kaart zette? A Christmas Carol uit 1843 is met recht een klassieker, die al vele malen is bewerkt tot producties in het theater, op televisie of als film. Vandaag stel ik je drie compleet verschillende versies voor om gezellig tijdens de feestdagen te kijken.
Ik zeg ‘”wie kent het niet” over A Christmas Carol, maar waarschijnlijk hebben tegenwoordig niet heel veel mensen de roman zelf gelezen. De kans is echter wel groot dat ze op televisie een van de vele uitvoeringen voorbij hebben zien komen. Van Disney-tekenfilms tot Britse parodieën, volgens mij is bijna alles al eens geprobeerd. Alhoewel… volgens mij is er geen ‘A Christmas Carol and Zombies’. In ieder geval zijn er vanaf 1901 maar liefst 19 films en 30 tv-producties gemaakt. Blijkbaar krijgen we er met zijn allen geen genoeg van.
Voor wie toch nog even een korte samenvatting wil: A Christmas Carol is het verhaal van de gierige Londense zakenman Ebenezer Scrooge, die op de nacht voor Kerstmis bezoek krijgt van geesten. De eerste is zijn oude zakenparter Jacob Marley, die hem waarschuwt dat hij, als hij zijn leven niet betert, daarvoor zal lijden na zijn dood. Om hem de ogen te doen openen, krijgt Scrooge dan bezoek van drie Kerstgeesten, die hem ieder een spiegel voorhouden. Zal de oude man op tijd tot inkeer komen? Natuurlijk wel; het is Kerstmis. Maar de weg ernaartoe is heel mooi om te zien.
Uit de wirwar van verfilmingen heb ik voor jullie drie versies gekozen, die echt heel verschillend zijn. Voor ieder wat wils, dus. Zelfs de mensen die niet van al te veel zoetsappigheid houden, komen aan hun trekken met film nummer 3.
1. A Christmas Carol (TV-film, 1999)
Als de roman lezen een stapje te ver is, kies dan voor deze zeer getrouwe verfilming met Sir Patrick Stewart in de hoofdrol. Ik vind deze versie echt ge-wel-dig. Ik ken geen geloofwaardigere Scrooge dan Stewart, en zijn klerk Bob Cratchit wordt prachtig gespeeld door Richard E. Grant. Het grootste deel van de dialogen komen rechtstreeks uit het boek, wat bijdraagt aan de victoriaanse sfeer, zonder langdradig te worden. De scène met de geest van Marley, waarin na de eerste schrik ook een gesprek gevoerd wordt, is werkelijk fantastisch gedaan. Ook komt de psychologie achter het gedrag van Scrooge tot zijn recht, wat in andere films nog wel eens zwart-wit wordt neergezet. Deze film is gewoon kwaliteit! Inclusief stemmige shots van victoriaans Londen in de sneeuw en mooie kostuums.
Er is alleen één ding: Elke keer verwacht ik een springende kikker in beeld. Film 2 is namelijk…
2. The Muppet Christmas Carol (1992)
Deze film kijken mijn man en ik elk jaar in de kerstvakantie. Met Michael Caine als enige menselijke acteur als Scrooge tussen Kermit de Kikker als Bob Cratchit en Gonzo als Charles Dickens himself. Eigenlijk was ik nooit zo’n fan van de Muppets, maar deze film vind ik erg leuk. Het verhaal blijft erg dicht bij het origineel, maar wordt verteld door middel van vrolijke liedjes en af en toe de nodige Muppets-slapstick. Op deze manier is de film leuk voor zowel kinderen als volwassenen. Een fantastische vondst vind ik het opvoeren van niet één, maar twéé dode zakenpartners van Scrooge: De zeurende oude mannetjes van The Muppet Show zijn Jacob en Robert Marley…een volwassen knipoog naar een Jamaicaanse zanger met dezelfde naam.
De liedjes van deze film zijn zo aanstekelijk, dat ze bij ons tot in januari geluisterd worden!
3. Blackadder’s Christmas Carol (1988)
Zit je niet te wachten op een film met zoetsappige aardigheid en een voorspelbaar goede afloop? Dan ben je bij deze versie aan het goede adres. De gulle en aardige Ebenezer Blackadder (Rowan Atkinson) wordt door iedereen om zijn goedheid misbruikt. Tiny Tim is een jongen die blaakt van gezondheid, maar toch komt zijn moeder om eten vragen. Drie bedelende wezen zijn zo dik, dat ze eigenlijk niet door de deur passen. En toch geeft deze vrijgevige Blackadder alles mee wat hij heeft. Een kerstgeest die hem daarvoor komt belonen, laat hem per ongeluk een alternatief zien. En wat dat voor gevolgen heeft… Met een leuke gastrol voor ‘Koningin Victoria’ en ‘Prins Albert’ “from Glasgow”.
Welke film lijkt jou het leukste? Of heb je een andere Christmas Carol-favoriet? Laat het hieronder weten!
It’s tea o’clock! Ik ga voor kamille vandaag.
P.S. Jawel hoor, een rondje googlen leert dat er wel degelijk een zombie-versie van A Christmas Carol is; een roman in dit geval. Het zal ook eens niet! Voor de nieuwsgierigen: I am Scrooge: A Zombie Story for Christmas door Adam Roberts (2009).
Haha, geweldig dat er ook een zombieversie van het verhaal bestaat in boekvorm! Die kon natuurlijk niet ontbreken 😉 Ik heb deze films alle drie nog nooit gezien, maar je maakt me zeker enthousiast. Vooral de film van The Muppets lijkt me stiekem wel wat. Ik heb wel een paar jaar geleden het verhaal van Scrooge gezien in toneelstukvorm. Mijn tante zit bij een theatervereniging en daar werd met kerst dit stuk opgevoerd. Heel leuk!
Het lijkt me echt heel leuk om A Christmas Carol eens in theatervorm te zien; wat leuk dat jij een opvoering gezien hebt. De Muppetversie is echt heel leuk, je wordt zo vrolijk van alle liedjes! De persoon die daar Scrooge speelt (de enige menselijke acteur) is in het echt ook een beetje op zijn geld, hihi.
Christmas Carol blijft mijn all time favorite!
Same here! 🙂
Een paar weken geleden heb ik “een kerstlied in Proza” gelezen, die was toch een tikje anders qua woordgebruik dan “een kerstvertelling”. Mijn zoon heeft de uitvoering van Geronimo Stilton, die is compleet anders en dan heb ik nog een Engelstalige versie.
Er is ook variatie in de vechillende boeken.
Interessant! Weet jij wie het ‘Kerstlied in proza’ bewerkt heeft? Ik wist niet dat er een versie van Geronimo Stilton was. Ik vind dat een leuke serie voor kinderen, dus ik zal hem eens onthouden voor als mijn neefje en nichtjes oud genoeg zijn. 🙂
Het boek van Geronimo Stilton “Scrooge, een kerstvertelling” heeft veel tekeningen en het wordt vlot verteld. Zoals bij alle uitgaven van Geronimo Stilton zijn alle personen in het boek muizen. Een beetje wennen voor ons, maar de kinderen vinden het leuk. Dit deel maakt deel uit van meerdere klassieke boeken die hervertelt worden door Geronimo Stilton: De Geheime tuin, Robin Hood, De Drie Musketiers, Heidi etc. Er zijn veel meer delen uit deze klassieke reeks.
De twee Nederlandse uitgaven van A Christmas Carol zijn: “Een kerstlied in Proza”, ik kan geen naam van een vertaler vinden, alleen Charles Dickens wordt genoemd. De andere vertaling “een kerstvertelling”, heb ik al jaren, misschien wel 25 jaar. Dit boekje is van de 2e druk uit 1992. De vertaling is van Anton Coolen en Anton Pieck verzorgde de illustraties.
Bij boekenwinkeltjes.nl is de vertaling van Antoon Coolen met de illustraties van Anton Pieck te koop. Mijn boek is dus geen zeldzaam boek, daar had ik even op gehoopt.
Bedankt voor deze informatie! Een versie met illustraties van Anton Pieck klinkt wel heel bijzonder. Die zou ik wel willen hebben. Fijn voor mij dat hij nog voor een redelijke prijs te krijgen is, maar ik vind het ook wel een beetje jammer voor jou dat het blijkbaar geen uniek exemplaar is. 😉
Jaaaaaaaaa – alle drie geweldig!
Er is ook nog een moderne versie … a ghost of a girlfriend’s past geloof ik dat hij heet.
Maar kan niet tippen aan geen van deze drie!
Leuk dat je ook zo enthousiast bent! Die versie die jij noemt, ken ik nog niet. Er zijn ook zo veel versies… Gaat deze over de (ex-)verloofde van Scrooge?
De variant met de mopperde klinkt leuk. Zelf vind ik de Barbie en het kerstverhaal erg leuk. Mooi geanimeerd en leuk dat een vrouw de hoofdrol speelt. Ook is het grappig. Maar goed is ook wel een beetje nostalgie natuurlijk 😉
Een versie met Barbie?! Ik ken blijkbaar echt niet zo veel variaties van het verhaal, haha. Ik ben stiekem wel benieuwd hoe ze dat hebben vormgegeven met een dame als Barbie in de hoofdrol.