Vandaag maak ik een historische cake die op drie manieren bijzonder is: Er zit een mooi verhaal aan vast, hij smaakt heerlijk én ziet er ook nog eens zeer feestelijk uit. Met deze cake (die niet zo moeilijk te maken is als hij eruitziet) steel je zeker de show op een verjaardagsfeestje of afternoon tea.
De Battenbergcake kreeg zijn naam ter ere van de bruiloft van een kleindochter van koningin Victoria, prinses Victoria von Hessen-Darmstadt, met Louis von Battenberg in 1884. De cake met schaakbordpatroon bestond weliswaar al voor die tijd, maar werd naar verluidt op de huwelijksdag van Victoria en Louis gegeten en kreeg de kleuren van het aanwezige blokpatroon in het wapen van Battenberg. Sinds eind 19e eeuw vind je de cake dan ook in kookboeken terug onder deze adellijke naam.
Hoewel het dus aan het gebak niet heeft gelegen, was de huwelijksdag van Louis en Victoria niet zo’n succes. In eerste instantie moesten ze hun bruiloft uitstellen wegens een sterfgeval binnen de Engelse Koninklijke familie in 1883. In 1884 werd het huwelijk alsnog gesloten, maar helaas wist de vader van de bruid de sfeer flink te verpesten. Hij vond Louis geen goede partij voor zijn dochter, en bovendien had hij het wel gezellig gevonden als zij lekker thuis in Duitsland bleef wonen.
In een vlaag van egocentrische verstandsverbijstering trouwde hij daarom op dezelfde avond van de bruiloft van zijn dochter met zijn minnares van lagere komaf. Alle gasten, waaronder koningin Victoria in hoogsteigen persoon, waren diep geschokt. Ik kan me voorstellen dat de bruid het haar vader niet in dank heeft afgenomen dat hij plotseling het middelpunt van haar huwelijksdag was.
Dat is nog eens een gezellig familieverhaaltje dat je kunt delen tijdens het eten van deze lekkere Battenbergcake. Maar hoe maak je hem?
Benodigdheden voor Battenbergcake:
- Een ondiepe, langwerpige bakvorm met afmetingen van ongeveer 35 x 24 cm.
- Een stuk langwerpig, stevig karton dat in de lengte in je bakvorm past.
- Aluminiumfolie
- Bakpapier
- Deegroller
- 175 g boter
- 175 g suiker + 1 eetlepel
- 3 eieren
- 175 g bloem
- 1½ theelepel bakpoeder
- een snufje zout
- ½ theelepel rode voedingskleurstof
- ½ theelepel rozenwater (let op, de variant die geschikt is voor consumptie!)
- ½ theelepel sinaasappelbloesemwater
- 450 g marsepein
- Een beetje poedersuiker (voor het uitrollen van de marsepein)
- 8 eetlepels abrikozenjam
Je kunt de cake trouwens ook gerust zonder rozenwater en sinaasappelbloesemwater maken. Het is wel extra lekker, maar ik kan me voorstellen dat deze ingrediënten niet zomaar in je voorraadkastje staan. Maar voor de liefhebber: Ecoplaza verkoopt mooie kleine flesjes met deze lekkere smaakmakers.
Wat betreft de rode voedingskleurstof heb ik gekozen voor een poeder dat het dichtst bij de meest gebruikte victoriaanse rode kleurstof (karmijnzuur, E120) komt. Ik heb het ook gebruikt voor mijn victoriaanse snoepjes en je kunt het hier bij De Leukste Taartenshop kopen. Als je liever voor een natuurlijke kleur wilt gaan, gebruik dan kurkuma (geelwortel) of cacao. Je krijgt dan weliswaar geen rode kleur, maar helaas is er om te bakken geen natuurlijke variant meer verkrijgbaar (bietensap verliest zijn kleur in de oven).
Bereidingswijze:
Zorg dat je eerst je bakvorm klaar hebt staan: Leg een vel bakpapier onderin je bakvorm. Knip vervolgens het karton op maat, zodat hij in de lengte in je bakvorm kan staan, en wikkel het goed in aluminiumfolie. Vet het karton-met-aluminium dan in en zet hem in je bakvorm. Op deze manier bouw je een dijkje, zodat je twee even grote plakken cake kunt bakken.
Bereid het beslag voor. Klop de boter romig en voeg daarna in delen de suiker toe. Doe dan één voor één de eieren erbij, totdat het een glad mengsel is. Meng het bloem met het bakpoeder en het zout en voeg dit ook in delen aan het beslag toe.
Nu ga je twee kleuren beslag maken. Schep de helft van je mengsel in een schone kom en meng daar het sinaasappelbloesemwater doorheen. Dit is de ‘witte kleur’ van je schaakbordpatroon. Doe dit beslag aan één kant van je bakvorm.
Doe dan bij het restant van het beslag de rode levensmiddelenkleurstof (niet te veel!) en het rozenwater. Deze smaak past natuurlijk goed bij de rode kleur. Doe dit beslag aan de andere kant van je bakvorm.
Strijk het beslag goed uit en bak je cake in een voorverwarmde oven op 170 graden (hetelucht) voor zo’n 20-25 minuten.
Wanneer je de cake uit de vorm hebt gehaald, kun je hem het beste helemaal laten afkoelen voordat je verder gaat. Pak daarna een liniaal en meet vier gelijke stukken af, zodat je lange stroken krijgt.
Doe de abrikozenjam met de eetlepel suiker in een pannetje en laat de suiker oplossen. Gebruik de jam om de stukken cake in een schaakbordpatroon aan elkaar te plakken. Smeer daarna de hele cake in met jam, zodat hij aan alle kanten goed plakt.
Rol de marsepein uit en snijd er, met behulp van een liniaal, een lap uit die je om de cake kunt rollen. Leg de cake op de lap marsepein en rol hem voorzichtig om, zodat de marsepein om de cake gevouwen wordt. Snijd eventuele uitstekende randjes weg (lekker om te snoepen), en klaar is je zelfgemaakte Battenbergcake. Best een applausklus, al zeg ik het zelf!
Deze cake serveer je natuurlijk het liefste bij een kopje thee of koffie, en zonder slagroom. Zelf was ik benieuwd of mijn gasten de twee verschillende smaken konden proeven. Ze vonden het allemaal bijzonder lekker, maar konden niet raden wat nu de extra lekkere smaakjes waren. De toevoeging van rozenwater en sinaasappelbloesemwater was echt een succes.
Tijd voor weer een kopje thee. Helaas is mijn Battenbergcake alweer op…
Wauw, die cake is echt een plaatje op zich! Wat ontzettend leuk gedaan en ik kan me voorstellen dat dit ook bij je bezoek een groot succes was. Ik ga het recept onthouden voor als wij eens een verjaardag vieren. Het klinkt inderdaad een stuk makkelijker dan het eruit ziet 🙂
Dank je! Ik vind het leuk dat je je uitgedaagd voelt om hem ook eens te proberen!
Wauw, wat is ie goed gelukt! Lijkt wel een professionele cake.
Dank je, wat een leuk compliment!
Deze cake lijkt me zo lekker! Ik ga dit recept ook zeker onthouden!
Leuk! Ik ben benieuwd hoe je het vindt om hem te maken.
Ziet er mooi en fleurig uit! Toevallig geïnspireerd door Heel Holland Bakt? 😉
Haha, nee hoor. Al vind ik dat wel een leuk programma!
Wauw, wat is deze cake goed gelukt. Ik weet nog dat die vorig jaar, of het jaar ervoor bij HHB was, toen had ik hem op mijn lijstje geschreven, en daar staat die nu nog steeds op haha. Te veel dingen om te bakken.
Dank je! Ja, volgens mij was hij toen de technische opdracht, toch? Ik was toen blij dat ik wist wat het was. 😉
Dat van dat baklijstje, dat herken ik wel. Ik zou al je ideeën gewoon laten staan, misschien kom je er nog eens toe?
Ik was van plan om deze cake te gaan bakken voor onze pie-kraam, dat zal vast veel belangstelling trekken!
Wat een goed idee, ik denk inderdaad dat hij veel bekijks zal trekken (en snel op zal zijn!). 🙂
Excuses voor mijn late ractie; om een of andere reden was je reactie in het vakje spam terecht gekomen. Zonde. Bedankt voor je leuke reactie!